Újabb érdekesség

 2010.03.16. 13:55

Hej Hej!

Érdekes és egyben furcsa dolog következik...

Tudom, hogy ez a két szó köztudottan 2 burkolt negatív kifejezést jelent nők szájából, amikor jellemeznek valamit, de most ezzel én is így vagyok. Nagyon furcsa, de meg nem tudom mondani, hogy jó-e vagy sem. Először rossznak gondoltam, de azért elgondolkodtató.

Itt vagy nincs ombudsman vagy egy lúzer, aki nem tud semmit véghezvinni. Most nem is arra gondolok, hogy minden busz itt széjjel van kamerázva. Nálunk is próbálta ezt a BKV, de nálunk az ombudsman már ezért is hőzöngött. Akkor itt mit csinálna, ha ezt meghallaná...

Most már elárulom, hogy itt miről is van szó. Akkor kezdte el felkelteni az érdeklődésemet a téma, amikor Vikit hívta valaki olyan, aki nem szerepelt a névjegyei között. Erre mit csinált? Gép elé ült és egy honlapon meg tudta nézni a szám alapján, hogy ki a tulajdonosa, illetve a tulajdonos pontos címét, illetve név alapján is megtudhatod a számát meg a lakcímét pillanatok alatt csont nélkül, nem kell hozzá okmányirodás ismerős, hosszas guglizás, vagy Facebook, vagy Iwiw, vagy egyéb csodás dolog. Bár utólag megtudtam, hogy lehet titkosítani is, de eddig Vikit 3-szor láttam ezt használni és mindháromszor meg tudta nézni, hogy ki hívta.

Mostanra azonban megtudtam, hogy egy full idegen emberről nem csak ezeket az adatait tudod megnézni bármikor és tényleg bárkiét, szóval nem csak a lakcímét és telefonszámát, de a fizetése sem titkos senkinek sem. Bárkinek a fizetését megtudhatod az adóhivatalban, illetve vannak privát cégek is, akin keresztül megtudhatod, de nekik értesíteniük kell az érintettet, hogy mikor és ki érdeklődött utánuk. Elképzelem, ahogy ezek után irigykednek egymásra a szomszédok. Köpdösni egymásra azért itt csak nem szoktak, de valamelyest azért jelen van a szomszédra való irigykedés (persze otthon sokkal elvetemültebb a helyzet ennél). Egyszer valahogy én is szívesen lecsekkolnám másnak az itteni fizetését, de nekem nincs svéd személyi számom, csak ideiglenes. Pedig érdekelne, hogy például a tanáraim mennyit keresnek, vagy csak úgy valahol leolvasva egy nevet és róla megtudni, vagy egy politikus fizetését is szívesen megnézném.

Ezen kívül egy kocsi után is lehet érdeklődni, rendszám alapján. Ennek segítségével mindent, de tényleg mindent megtudhatsz arról a bizonyos kocsiról. Ez egyértelműen előny, főleg autóvásárláskor.

Azért ez egy kicsit hátborzongató szerintem, hogy csak úgy ennyi mindent megtudhatsz az emberekről és a dolgairól. Nálunk már rég tüntetnének, vagy ki tudja, lehet még meg is dobálnák utcakővel az MTV székházat is, meg vonulnának tankkal, mert milyen dolog már, hogy így megsértik a személyiségi jogokat.

Nektek mi a véleményetek erről? 

Címkék: svédország

A bejegyzés trackback címe:

https://zsolot.blog.hu/api/trackback/id/tr911843953

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

etipek 2010.03.16. 20:00:35

hát, az állatvédők biztos örülnek. így nincs szükség wiwes körüzikre ahhoz, hogy rendszám alapján azonosítsd azt a MOCSOKOT, aki kitette a kocsijából a kutyáját. :)

elég ijesztő. én túl paranoiás vagyok, h ezt el tudjam viselni.

Jester 2010.03.16. 22:46:45

Hehe :)

Erre énis rákérdeztem a lakótársunknál, és itt is így van. Aztán beszélgettünk is erről..

Végül arra jutott, hogy nem érti miért vagyunk ezen kibukva, hiszen tökjó dolog, és a korrupciót is megakadályozza.. Mondtam neki, hogy nem feltétlen jó ha mindenki megtalál, mire a helyi felfogásból következő egyetlen kérdést tette fel: "Ki elől akarnál elbújni?"

Szóval a különbség mélyebben gyökerezik, mint hogy utána tudunk e nézni címnek, fizetésnek és telefonszámnak. Ezután a beszélgetés után érzem elsőre úgy igazán mélyről, hogy nem akarok visszamenni :\

Thomzon 2010.03.18. 02:25:26

A telefonszám kersőt már Magyarországon is feltalálták. Telefonkönyvnek nevezik!
A technika fejlődésével már elektronikus formában is létezik, sőt a mobilszámokra is rákereshetsz a neten és akié nincs letiltva(nagyon kevés ilyen van) azé megtalálható! Pl az enyimé nincs letiltva!

etipek 2010.03.18. 15:01:30

és hogy kell letiltatni? :)

Thomzon 2010.03.27. 14:56:26

nekem amikor vettem az előfizetést akkor kérdezték hogy titkosított legyen-e a szám! én mondtam hogy nem kell... gondolom bemész egy ügyfélszolgálati ponthoz és kéred hogy titkosítsák!
süti beállítások módosítása