Időjárás

 2010.03.01. 20:22

Hej Hej!

A téma lehet unalmasnak tűnik elsőre, de... 

ITT BETEG AZ IDŐJÁRÁS!:)

Sok bejegyzéssel el vagyok maradva, többek között kevesebb, mint 1 hete még a hatalmas, több napon át tartó hóviharról akartam írni, de azóta megváltoztak már a körülmények. Életembe nem láttam ennyit és ennyi ideig esni a havat, mint akkor. Maximum csak akkor, amikor Franciaországba ragadtunk a síterepen havazás miatt tavaly. Tényleg rettentően sok hó esett és gyakorlatilag folyamatosan több napon keresztül. Buszok vagy nem jártak, vagy nagy késésekkel, vonatközlekedés sokáig nem volt, úgyhogy képzelhetitek, hogy tényleg nem volt piskóta. Ez volt egészen csütörtökig. Aztán péntekre teljesen megváltozott az időjárás. Pénteken például reggel 10-kor -10 fok volt, 2 órára rá délben pedig már +3. Egész nap sütött a nap, emiatt aztán olvadt a hó. Persze hó van még itt dögivel, a fontosabb helyekről azért éjjel-nappal hordták el a havat kamionokkal, de így is van mindenhol nem kevés. Nekem pont jókor jutott még eszembe havas képeket csinálni, pont csütörtökön határoztam el, hogy gyalog megyek egyetemre és közbe csinálok a környékről képeket. Hamarosan ezeket a képeket meg is tudjátok nézni majd Facebookomon.

Szombaton pedig egész nap szakadt az eső és olvadt a hó. Biciklizni 100-szor rosszabb ilyen időben, mintha csak hóba kellene, higgyétek el elég sok ilyen tapasztalatom van az utóbbi pár hónapban. Az egy dolog, ha még fentről nem is esik rád az eső, de ez a félig megolvadt, mindenhol centi vastagon víz, de alatta még nagyon göröngyős és szétjárt jég rakja erre-arra a kerekeidet, az nem éppen mókás, nem is beszélve arról, hogy tiszta víz leszel mire elérsz az egyetemig. Párszor én is nagyon közel voltam a pereceléshez, lábletétellel meggátolt esésből pedig megszámlálhatatlan volt az utóbbi napokban. Ilyen eset legtöbbször a 10 centis latyakban fordult elő, amikor nem éppen arra megy a kerék amerre kormányzod.

Tegnap aztán megint szakadt a hó nem kicsit, nagyon! Plusz fok volt, úgyhogy nagyon nem maradt meg. Ma megint rákezdett, de most kicsit le is hűlt az idő, konkrétan -3 fok van. Nekem ma 6 órás laborom volt (erről is olvashattok szerintem még bejegyzést:P) és ezalatt nem kis mennyiségű hó esett le. Viki elmondásából tudom – neki ma el kellett volna menni Söderköpingbe – 4 órától eddig a percig egy busz sem közlekedik. Nekem alapzajnak pedig itt van a gépek hangja az ablakom előtt, az előbb pl. 3 gép forgolódott és küzdött meg a hóval. Nem piskóta ami itt folyik, komolyan. Múlt hét végén már elhitette velem, hogy jön a hónál sokkal rosszabb latyak és víz pár hétig, de ezzel együtt az állandó plusz fok aztán majd a tavasz, erre ma megint beköszöntött a tél. Még egy érdekesség, amit annyira nem is értek, hogy egyik nap napközben -8 körül volt a hőmérséklet egészen estig, éjjelre meg plusz 1-2 körül. Jó gondolom valami meleg áramlat, de akkor is kicsit hihetetlen, hogy pont éjjel ennyit melegszik a levegő.

Kicsit elábrándozva bár, de azt szeretném, hogy akár március végéig is legyen nagy hó, én élvezem ezt sokszor, de utána egyik napról a másikra tűnjön el. Ezzel ellentétben gondolom több hétig fog tartani ameddig elolvad a hó, és mindig tiszta víz lesz minden, vagy utána tiszta jég. Annál a vizes időnél szerintem nincs rosszabb, akkor már inkább méteres havat akarok.:) Még egy dolog eszembe jutott, most 7-kor jöttem haza biciklivel sí szemüvegben a szakadó hóesésben a kakiig fagyott talajon. Amikor gurultam le láttam, hogy mennyire jeges, mert szenvedtek a gyalogosok és mindig épp csúsztak, vagy épp majdnem elestek az emberkék. Biciklivel egy fokkal azért jobban lehetett rajta menni. Sokan röhögnek meg nem értik, hogy sí szemüveget használok szakadó hóba, de inkább én nézhetném őket hülyének. Olyankor anélkül tényleg semmit nem látni, csak hunyorogva nagyjából valamit látsz, nem beszélve arról, hogy sokkal melegebb az arcomnak is, amire egyébként sí szemüveg nélkül kb. ráfagynak a könnyeim. Most több minden nem jut eszembe, próbálom mihamarabb bepótolni az elmaradt bejegyzéseket. Szép tavaszt magyarok! :)

Címkék: svédország

A bejegyzés trackback címe:

https://zsolot.blog.hu/api/trackback/id/tr521800933

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jester 2010.03.01. 20:45:29

Itt valami bődületesen fostos idő van. Havas-eső, orkánnal kombinálva. Mindemellett viszont nincs annyira hideg.
Következmény: kívül elázom, kabát alatt leizzadok, emellett pedig az aláhulló apró jégszemcsék verik a szemgolyómat. Au.

Esti melegedés itt is előferdül.. fura.

Mokusmokkancs (törölt) · http://mokuska.blogol.hu 2010.03.01. 21:20:36

Itt olyan szép mosolygós napos délelőtt volt, vékony kabátban mentem suliba. Délutánra meg full beborult, eső, jégeső.
De a Taft...:D
süti beállítások módosítása